orgelfront

Flentrop Grote- of St. Janskerk Schiedam
€ 459,-

schiedam
Demo 1
J.S. Bach - Pièce d'Orgue BWV 572
Demo 2
J. Grison - Toccata (bewerking Feike Asma)

Dit neo-barok orgel (1975) met romantische invloeden, heeft 40 + 15 stemmen verdeeld over 3 + 1 manualen en pedaal.

Korte historie

In 1970 besloot de hervormde gemeente om een nieuw orgel te laten bouwen en dankzij de financiële steun van een instelling kon men tot aankoop overgaan.

In 1971 werd aan Flentrop Orgelbouw B.V. te Zaandam de opdracht gegeven. Flentrop bouwde een nieuw orgel in de oude kas van Niehoff (16e eeuw) en de pedaalkassen van Jacob Cools (1712), waarin Standaart in 1919 een pneumatisch orgel had gebouwd.
Wat nog restte van het oude pijpwerk is bij de herbouw opnieuw gebruikt.

In 1975 werd het instrument opgeleverd.
Qua klank sluit het nieuwe instrument zoveel mogelijk aan bij de oud-nederlandse traditie. Daartoe is o.a. het pijpwerk vervaardigd uit orgelmetaal met een hoog loodgehalte.

In 1994 vond een her-intonatie en een verandering van stemming van het instrument plaats.
De Werkmeister-III stemming werd vervangen door een gelijkzwevende stemming, de winddruk werd verlaagd en intonatiecorrecties werden uitgevoerd. Deze werkzaamheden werden verricht door Flentrop Orgelbouw onder adviseurschap van ir. H. Kooiker. De her-ingebruikname vond plaats op 29 juli 1994.

In 2006 werd door Herman Pelgrim een Cymbelster geplaatst.

In 2011 is er door de firma Van Den Heuvel groot onderhoud uitgevoerd in samenwerking met Herman Pelgrim. Het pedaal werd uitgebreid met een nieuw gemaakte Roerquint 12' en een Prestant 16' afkomstig uit het orgel van de Magnalia Dei Kerk te Schiedam.

Nadat in november 2011 genoeg geld was ingezameld kon begin 2012 begonnen worden met het realiseren van een uitbreiding met een pedaalregister Fagot 32 voet. Deze werd op de nieuwe mechanische laden achter de oude pedaalkassen geplaatst.
De werkzaamheden vonden plaats onder advies van de Schiedamse orgelbouwer Herman Pelgrim. Tijdens het Koninginnedagconcert van 2012 werd de Fagot officieel in gebruik genomen.

In 2014 werd een offerte gemaakt voor uitbreiding van het orgel met een 4e manuaal als zwelwerk. Hiervoor heeft men (nog) geen middelen vrij kunnen maken echter Sygsoft heeft gebruikmakend van samples van één van onze andere Samplesets toch dit zwelwerk bijgemaakt ongeveer zoals het in de offerte was aangegeven. Op deze manier kunt u zich toch indenken hoe het had kunnen gaan klinken of misschien in de toekomst zal gaan klinken.

Het Niehoff-orgel

De oudste vermelding van een orgel dateert uit 1498, toen Albert Dirckz werd herbenoemd tot organist van de Grote Kerk.
Rond 1550 bouwde de befaamde orgelbouwer Hendrik Niehoff een nieuw instrument bestaande uit Hoofdwerk en Rugwerk. De kassen waren voorzien van fraai beschilderde luiken.
In 1680 breidde Appolonius Bosch het orgel uit met een bescheiden Bovenwerk. Vermoedelijk werden toen ook de windladen vervangen en gezien de aanbrenging van het jaartal "1680" tussen de pijpenvelden van Hoofd- en Rugwerk, is toen ook de frontindeling gewijzigd.
ln 1712 breidde Jacob Cools het orgel uit met een vrij pedaal, aangebracht in nieuwe zijkassen. De forse pedaalvelden gaven het front door de ontstane breedtewerking een ander aanzicht. De ornamentiek tussen hoofdkas en pedaalkassen werd in 1724 aangebracht door de Rotterdamse beeldhouwer Alexander Pluskens. Beeldhouwer Français van Douwe vervaardigde het snijwerk op de pedaalkassen en het hoofdwerk. Ook het beeld op de middentoren van de bazuinblazende engel is van zijn hand.

Rudolph Garrels bracht in 1737 een vijfde balg aan en een nieuw pedaalklavier.
Vermoedelijke dispositie toen:

Schiedam_13
Interieur van de kerk
Manuaal Rugpositief Bovenwerk Pedaal
Prestant
Prestant
Holpijp
Octaaf
Quint
Octaaf
Gemshoorn
Sexquialter
Mixtuur
Scherp
Cornet
Trompet
16' Disc.
8'
8'
4'
3'
2'
2'
2'
II-III sterk
II-III sterk
VI sterk Disc.
8'
Holpijp
Prestant
Prestant
Octaaf
Quint
Octaaf
Sexquialter





8'
8' Disc.
4'
2'
1 1/2'
1'
III sterk Disc.





Baarpijp
Quintadeen
Tolkan
Vox Humana








8'
8'
4'
8'








Subbas
Bourdon
Prestant
Quint
Octaaf
Trompet






16'
16'
8
6'
4'
16'






Het orgel heeft de 19e eeuw vrij ongeschonden doorstaan. Naast het gebruikelijke onderhoud werden slechts geringe wijzigingen aangebracht.

Schiedam_14
Het Niehoff orgel (1915)
Het Standaart-orgel

Aan het begin van de 20e eeuw was een nieuwe restauratie noodzakelijk geworden. In 1915 adviseerde toenmalig organist van de Grote Kerk Hendrik Jan Pieter Textor (1847-1929), (leerling van Samuel de Lange sr.) het orgel te laten restaureren door de Schiedamse orgelfirma Standaart. Textor was ongetwijfeld gecharmeerd geraakt van de moderne, industriële orgelbouw zoals Standaart deze praktiseerde. De vele kerk- en theaterorgels die Standaart leverde in de regio (o.a. NPB-kerk en Passagetheater Schiedam, Stadhuishal Rotterdam, div.orgels in Vlaardingen) werden gebouwd volgens het toen moderne pneumatische systeem, voorzien van vele speelhulpen en een gemakkelijke bespeelbaarheid. Niet gehinderd door historisch besef werd het Niehoff orgel afgebroken en vervangen door een nieuw pneumatisch orgel, geplaatst achter het oude front. De hoofdwerk-kas werd daartoe uitgediept en verbreed om plaats te bieden aan Hoofd- en Zwelwerk. De overbodig geworden rugwerk-kas bood voortaan ruimte voor muziekboeken. Van het oude Niehoff-pijpwerk werd de Baarpijp 8', Quintadeen 8' en een gedeelte van de Octaaf 4' (pedaal) opnieuw gebruikt.

Schiedam_15
Kerkinterieur (1915)
Schiedam_16
Adriaan C. Schuurman, organist van de Grote of St. Janskerk 1929-1938, naast de Standaart-klaviatuur

De dispositie was:

Hoofdwerk Bovenwerk Pedaal Speelhulpen
Bourdon
Prestant
Roerfluit
Octaaf
Quint
Octaaf
Cornet
Mixtuur
Trompet
16' Disc.
8'
8'
4'
2 2/3'
2'
VI sterk
V sterk
8'
Quintadeen
Vioolprestant
Holpijp
Openfluit
Prestant
Fluit
Woudfluit
Terts
Hobo
16'
8' Disc.
8'
8'
4'
4'
2'
1 3/5'
8'
Prestant
Subbas
Prestant
Octaaf
Fluit
Trombone



16'
16'
8'
4'
2'
8'



Diverse koppels
en speelhulpen








Tijdens de kerkrestauratie van 1945-1948 werd het orgelfront gerestaureerd, waarbij de originele beschildering weer naar voren kwam. De fa. Flentrop voerde herstelwerkzaamheden uit in 1952. Na 50 jaar was het "Standaart-apparaat", zoals organist Jacques P. Bekkers het noemde, uitgespeeld. Men had toen al lange tijd het voornemen met gebruikmaking van de historische kassen een nieuw mechanisch orgel te bouwen.

Het Flentrop-orgel

In 1971 werd aan Flentrop Orgelbouw B.V. te Zaandam de opdracht gegeven een nieuw instrument te vervaardigen. Stilistisch uitgangspunt was het overgebleven historisch materiaal van Niehoff.
Het nieuwe pijpwerk werd daarom vervaardigd uit orgelmetaal met een hoog loodgehalte en wijde mensuren. Het orgel werd gestemd in een Werckmeister III-temperatuur.
Zo vormden front en orgel weer een eenheid. In 1975 vond de oplevering plaats.

Herintonatie

Op verzoek van organist André Verwoerd vond in 1993 een herintonatie plaats op verlaagde winddruk ter verkrijging van een mildere orgelklank. Daartoe werd ook de ongelijkzwevende stemming gewijzigd in een evenredig zwevende temperatuur.
Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw. Orgelbouwer Herman Pelgrim heeft nadien de tongwerken gereviseerd en in 2006 een Cymbelster geplaatst.

Renovatie en uitbreiding

In 2011 vond een revisie plaats door J.L. van den Heuvel Orgelbouw bv. te Dordrecht. Het groot onderhoud concentreerde zich op schoonmaak en restauratie van het pijpwerk, vernieuwing van loden conducten en herstel van speel- en registertractuur. Voor het pedaal werd een zelfstandige windvoorziening vervaardigd, bestaande uit twee motoren en balgen. Achter de twee 17e eeuwse pedaalkassen werden nieuwe, mechanische pedaalladen aangebracht met electrische sleepbediening.
Op deze laden werden in eerste instantie twee houten pedaalregisters geplaatst:
-Prestant 16', houten pijpwerk van G. van der Kley (1920) afkomstig uit het orgel van de v.m. Oosterkerk, later toegevoegd aan het orgel van de v.m. Magnalia Deikerk, beide in Schiedam.
-Roerquint 12', nieuw register vervaardigd door Van Den Heuvel Orgelbouw.
-een derde sleep werd gereserveerd voor plaatsing van een Fagot 32'.
In januari 2012 is ook dit nieuwe register geplaatst en werd op 30 april in gebruik genomen.

Bron: Programmaboekje "Orgelconcerten 2019" van de "Stichting Muziek Grote of Sint Janskerk".

Over de opnames
Drie kanalen techniek
slidersschie
Schuifjes op de tab "speeltafel"

Alle gebruikte samples zijn vanuit 3 posities in stereo (24 bit 96kHz) opgenomen.
De set wordt geleverd in de door Sygsoft uitgedachte 3-kanalen techniek waarbij het voor de gebruiker mogelijk is de luisterpositie zelf in te stellen.
Er zijn 3 posities te weten:
1: Front, zeer dichtbij het orgel opgenomen. U hoort hier een zeer directe opname die goed is te gebruiken voor studiedoeleinden.
2: Midden (Middle), deze opname is gemaakt op ongeveer 3 x de bij de frontopname gebruikte afstand.
3: Achter (Rear), ver weg van het orgel, (ook) te gebruiken als surround.
Door middel van 3 schuifjes (0 - 100%) kan een mix gemaakt worden van de drie posities naar eigen smaak.
Meer informatie hierover zie de tab Systeemeisen.


Dispositie

Flentrop Grote- of St. Janskerk Schiedam

(groen is bijgemaakt voor hauptwerk)

Man. I:
Hoofdwerk C-f'''
(voor Hauptwerk
uitgebreid tot g''')
Man. II:
Rugwerk C-f'''
(voor Hauptwerk
uitgebreid tot g''')
Man. III:
Bovenwerk C-f'''
(voor Hauptwerk
uitgebreid tot g''')
Récit Expressif
C-g'''
01-Prestant
02-Octaaf
03-Holpijp
04-Octaaf
05-Fluit
06-Quint
07-Octaaf
08-Mixtuur
09-Scherp
10-Cornet
11-Trompet
12-Trompet
13-Tremulant
16'
8'
8'
4'
4'
3'
2'
IV - V
IV
V
16'
8'

14-Prestant
15-Gedekt
16-Prestant
17-Roerfluit
18-Octaaf
19-Mixtuur
20-Sesquialter
21-Dulciaan
22-Tremulant




8'
8'
4'
4'
2'
IV - V
II B/D
8'





23-Baarpijp
24-Quintadeen
25-Roerfluit
26-Roerfluit
27-Nazard
28-Woudfluit
29-Tertiaan
30-Flageolet
31-Vox Humana
32-Cymbelster
33-Nachtegaal
34-Tremulant

8'
8'
8'
4'
3'
2'
1 3/5'
1'
8'
I - III



35-Flûte Harmonique
36-Bourdon
37-Viole de Gambe
38-Voix Célèste
39-Flûte Octaviante
40-Viola
41-Quinte
42-Basson Hautbois
43-Trompette
44-Clarinette
45-Voix Humaine
46-Carillion
47-Tremulant
16'/8'/4'
16'/8'/4'
16'/8'/4'
8'
8'/4'/2'
8'/4'/2'
3'
16'/8'/4'
16'/8'/4'
8'
8'
I - III
Pedaal C-f' Koppels Speelhulpen
48-Prestant
49-Bourdon
50-Roerquint
51-Prestant
52-Bourdon
53-Roerquint
54-Octaaf
55-Mixtuur
56-Fagot
57-Bazuin
58-Trompet
59-Klaroen
16'
16'
12'
8'
8'
6'
4'
V
32'
16'
8'
4'
Koppel
Koppel
Koppel
Koppel
Koppel
Koppel
Koppel
Koppel
Koppel



Ped-HW
Ped-RW
Ped-BW
Ped-Récit
HW-RW
HW-BW
HW-Récit
RW-Récit
BW-Récit



Tremulant Hoofdwerk
Tremulant Rugwerk
Tremulant Bovenwerk
Tremulant Récit
Toetsgeluid
Trekkergeluid
Motor
Tremulant soort
Sesquialter bas/disc.
Volume regelaar front
Volume regelaar midden
Volume regelaar achter

Demo's

Flentrop Grote- of St. Janskerk Schiedam


 
D. Buxtehude - Fuga in C 3 posities
Toon info
 
J.P. Sweelinck - Onder een linde groen
Toon info
 
J.S. Bach - BWV 648
Toon info
 
J.S. Bach - BWV 645
Toon info
 
M. Reger - Liebster Jesu wir sind hier
Toon info
 
D. Buxtehude - Fuga in C
Toon info
 
J.S. Bach - Deel uit BWV 590
Toon info
 
G. Muffat - Aria met variaties
Toon info
 
J.G. Walter - Jesu meine Freude Partita 1
Toon info
 
J.G. Walter - Jesu meine Freude Partita 2
Toon info
 
F. Asma - Hollandse Rhapsodie
Toon info
 
J.C. Kellner - Was Gott tut das Ist Wohlgetan
Toon info
 
J. Zwart - Dankt dankt nu allen God, Wilt heden nu treden
Toon info
 
J.S. Bach - Schübler Chorale BWV 645 - 650
Toon info
 
J. Grison - Toccata (bewerking Feike Asma)
Toon info
 
J.C. Kittel - Preludium VI
Toon info
 
J.C. Kittel - Preludium VII
Toon info
 
J.C. Kittel - Preludium XV
Toon info
 
K. van Ingen - Lied 168 Go down Moses
Toon info
 
K. van Ingen - Lied 657 Zolang wij ademhalen
Toon info
 
J.S. Bach - Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ Aria BWV 639 deest Emans nr 11
Toon info
 
J.S. Bach - Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ Aria BWV 639 met tremulant
Toon info
 
J.S. Bach - Herr Gott nun schleuss den Himmel auf BWV 617
Toon info
 
J.S. Bach - Herr Gott nun schleuss den Himmel auf BWV 617
Toon info
 
J.S. Bach - Herr Gott nun schleuss den Himmel auf BWV 617
Toon info
 
D. Buxtehude - In dulci Jubilo BuxWV 197
Toon info
 
D. Buxtehude - In dulci Jubilo BuxWV 197
Toon info
 
K. van Ingen - In dulci Jubilo Koraal
Toon info
 
J.S. Bach - Es ist das heil uns kommen her BWV
Toon info
 
J.S. Bach - Es ist das heil uns kommen her BWV
Toon info
 
J.S. Bach - Es ist das heil uns kommen her BWV
Toon info
 
J.S. Bach - Erstanden ist der heilge Christ BVW 628 Anh 51
Toon info
 
J.S. Bach - Erstanden ist der heilge Christ BVW 628
Toon info
 
J.S. Bach - Erschienen ist der herrliche Tag BWV 629
Toon info
 
J.S. Bach - Erhalt uns Herr bei deiem Wort BWV Anh 50
Toon info
 
D. Buxtehude - Erhalt uns Herr bei deinem Wort Bux V185
Toon info
 
J.S. Bach - Durch Adams Fall ist ganz verderbt BWV 705
Toon info
 
K. van Ingen - God gaat zijn ongekende gang
Toon info
 
B. Kruis - Psalm 93
Toon info
 
A. Guilmant - 5me.Sonate Op.80, I. Allegro Appassionato
Toon info
 
J.S. Bach - Preludium en fuga BWV 535
Toon info
 
W.H. Zwart - Koraalfantasie Psalm 111: 1 (Looft hallelujah looft de Heer)
Toon info
 
W. de Penning - Song for reeds
Toon info
 
W. de Penning - Inleiding op Psalm 72
Toon info
 
W. de Penning - Algemene inleiding op Psalm 72
Toon info
 
W. de Penning - Tempete 'd automne
Toon info
 
W. de Penning - Greetings From The East
Toon info
 
W. de Penning - Rêverie
Toon info
 
W. de Penning - Kort voorspel over Psalm 149
Toon info
 
W. de Penning - Koraalfantasie
Toon info
 
W. de Penning - Impression over In het begin lag de aarde verloren
Toon info
 
W. de Penning - I vow to thee
Toon info
 
W. de Penning - Invention I
Toon info
 
W. de Penning - Invention II
Toon info
 
W. de Penning - Invention III
Toon info
 
W. de Penning - Invention IV
Toon info
 
W. de Penning - Invention V
Toon info
 
W. de Penning - Invention VI
Toon info
 
W. de Penning - Invention VII Finale
Toon info
 
W. de Penning - Psalm 72 in moderne stijl
Toon info
 
W. de Penning - Gij die alle sterren houdt
Toon info
 
W. de Penning - Psalm 80
Toon info
 
W. de Penning - Beveel gerust uw wegen (recit)
Toon info
 
W. de Penning - Vrije fantasie
Toon info
 
A. Willscher - Cinq noëls du Perigord (2020)
Toon info
 
P. Cattaneo - Variations sur un alsacien noël (2018-2019)
Toon info
 
P. Cattaneo - Ninna nanna degli Angeli (2020)
Toon info
 
P. Cattaneo - Ninna nanna della Vergine Madre (2019)
Toon info
 
J. Nieland - Postlude (1962)
Toon info
 
C. Ferrari - Il teatro della peste (2020)
Toon info
 
L. Graap - 10 kleine leichte Orgelstücke GWV 821 (2020)
Toon info
 
H. Bayani - Organ Sonata No.1 (2010)
Toon info
 
J. Nieland - Postlude Te Deum laudamus (1954)
Toon info
 
J.S. Bach - Pièce d'Orgue BWV 572
Toon info
 
J. Alain - Variations sur un thème de Clement Janequin
Toon info
 
J.S. Bach - Komm Gott Schöpfer Heiliger Geist BWV 667
Toon info
 
J.S. Bach - Herr Jesu Christi dich zu uns wend BWV655
Toon info
 
K. van Ingen - Psalm 90
Toon info
 
G.F.Haendel - Arrival of the Queen of Sheba
Toon info

Download Informatie

Flentrop Grote- of St. Janskerk Schiedam

Downloadbestanden: Zodra uw betaling bij ons binnen is, krijgt u via uw mail toegang tot de downloadbestanden.

Belangrijk : Leest u voordat u gaat installeren eerst onderstaande informatie bij "Algemene uitleg".

Algemene uitleg
Installeren van een sampleset

Belangrijk:
Download de nieuwste licensing packages file https://www.hauptwerk.com/licensingpackages/
Start Hauptwerk 5 (of hoger) op en installeer dit bestand via "menu File | install organ, temperament or impuls response reverb ..."
Hauptwerk "leert" hiermee welke beveiligde sets op dit moment in de markt zijn.

Voor gebruikers van Hauptwerk 5 of hoger:
1. Zorg dat Hauptwerk niet geladen is.
2. Open uw iLok account en kies "Licenses / Redeem Activation code",
knip en plak de veel-cijferige code in het schermpje.
3. Activeer uw licentie naar "iLok Cloud" of naar de "iLok dongle".
Plaats de dongle in de Hauptwerk PC (als hij daar nog niet al op aangesloten is)


  • 3a: Ga naar uw iLok account (log indien nodig in),
    selecteer het sampleset waarvan je de activatiecode wilt invoeren.
  • 3b: Uiterst rechtsboven in het iLok-schermpje staat een grijs/groen vinkje.
    Als u hier overheen gaat met de muis ziet u de tekst "Activate licenses".
    Klik op dit vinkje en u krijgt een nieuw schermpje te zien.
  • 3c: Klik op "Activate" en "Ok". Nu wordt het vinkje in het vorige scherm groen.
  • 3d: Dubbelklik nu op het sampleset wat u gekocht heeft,
    in het scherm dat dan opent moet op de bovenste regel "License status active" staan.
  • 3e: Herhaal zo nodig het bovenstaande voor de andere gekocht orgels.

4. Start Hauptwerk weer en u kunt het orgel installeren en gebruiken.

Let u bij het downloaden en installeren op het volgende:
1. Download alle .CompPkg.Hauptwerk-files.
2. Laat deze files in dezelfde map staan
3. Verander niets aan de bestandsnamen
4. Pak niets met de hand uit.
5. Controleer de MD5 Checksums met het programma WinMD5, gratis te downloaden vanaf
http://www.winmd5.com of http://www.fastsum.com
Klopt een Checksum niet, gooi dan het foute downloadbestand weg van de PC en download dat bestand opnieuw.
6. Start Hauptwerk (File/Install organ....), selecteer in de map waarin u de bestanden zojuist hebt gedownload,
het bestand met extensie .CompPkg_Hauptwerk_rar in Hauptwerk's "component installer".
Hauptwerk vindt automatisch de overige bestanden.
7. Krijgt u foutmeldingen, scroll dan naar het einde van de log file (deze opent automatisch als er iets fout gaat bij het uitpakken) om te zien wat er fout gaat.
Meestal mist er een bestand, of er staat een bestand in de verkeerde map, of een bestand is beschadigd.
8. Kijk voor het laden van het orgel eerst even naar de systeem informatie betreffende het te verwachten geheugengebruik etc.

Opmerking: Neemt u contact op via het Contactformulier als er problemen optreden, we proberen u te helpen.


Systeemeisen

Flentrop Grote- of St. Janskerk Schiedam

De computer

Om de volledige versie van deze sampleset zonder beperkingen te kunnen bespelen heeft u een moderne snelle computer nodig met minimaal 32 GB RAM en b.v. Windows 10 64 bit geïnstalleerd. Vanzelfsprekend moet ook Hauptwerk geïnstalleerd zijn met tenminste versie 5 Advanced. Men zegt dat de beste resultaten mogelijk zijn met computers van Apple-MacIntosh. Wij hebben hier echter geen ervaring mee. Exacte uitspraken over wat er tenminste nodig is zijn erg moeilijk. Op de "moeder" website hauptwerk.com vind u veel informatie hierover: Prerequisites .
Het virtuele Flentrop orgel van Schiedam wordt geleverd op één 64 GB USB Stick. Tevens kan de set gedownload worden. De set is beveiligd met het Hauptwerk Protection System via de dongel van uw Hauptwerk programma. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het iLok systeem.
Hieronder vindt u een tabel van het geheugengebruik. Op andere systemen kunnen deze waarden afwijken! Houdt u er rekening mee dat uw Operating System ook nog flink wat geheugen in beslag neemt.

De geluidskaart

Een goede geluidskaart in of aan de computer. Deze kaart kan in veel gevallen ook de MIDI verbinding van de speeltafel naar de computer verzorgen. Ga voor meer informatie naar hauptwerk.com .

Klavieren/keyboards/pedaal òf orgel met MIDI

Drie of 4 klavieren of keyboards en een (zo mogelijk 30 tonig) pedaal òf natuurlijk een compleet electronisch orgel met MIDI uitgang. Er zijn al de meest prachtige speeltafels speciaal voor het gebruik met Hauptwerk in de handel.
In Nederland kunt u hiervoor terecht bij b.v.

Bent u handig, dan kunt u met behulp van electronica van b.v. MIDI-Hardware.com uw speeltafel voorzien van MIDI. Wijzelf hebben dit gedaan op een zelfbouw orgel met Heyligers-manualen.

Luidsprekers/hoofdtelefoon

De geweldige geluidskwaliteit van Hauptwerk komt heel goed tot zijn recht via een zeer goede hoofdtelefoon b.v. AKG of Sennheiser. Wij geven de voorkeur aan het aansluiten van de geluidskaart op een (eventueel meer-kanalige) geluids-installatie. Boven genoemde bedrijven kunnen u ook adviseren over eventuele aankopen op dit gebied. Wij raden u sterk af om Hauptwerk te beluisteren via in de monitor ingebouwde luidspreker(tjes) of via een setje computerluidsprekers van 10 Euro!

Tabel van het geheugengebruik
van
het Flentrop orgel van de Grote- of St. Janskerk in Schiedam

Hauptwerk 6 (ruimte nodig op de harddisk ca. 34 GB)

Betekenis van de kolommen:
A = Aantal geladen kanalen
B = Compressie toegepast?
C = Bit-rate pijp samples
D = Multi release samples geladen?
E = RAM geheugengebruik, Operating System niet meegerekend (GB)

De nrs. 1-2-3: (16 bit, gecomprimeerd single release) is mogelijk maar vinden wij van onvoldoende kwaliteit.
De nrs. 4-5-6: de standaard Hauptwerk laadwijze 16 bit, gecomprimeerd en multi release.
De nrs. 7-8-9: de laadwijze 16 bit, oncomprimeerd en multi release.
De nrs. 10-11-12: de laadwijze 20 bit multi release gecomprimeerd.
De nrs. 13-14-15: de laadwijze 20 bit multi release ongecomprimeerd. Dit heeft onze voorkeur als u over voldoende geheugen beschikt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer varianten mogelijk b.v. de pijp-samples op 24 bit laden en de geluiden op 16 bit. enz.
Als u er niet uit komt, stuur ons uw vraag via het Contactformulier.

nr. Omschrijving A B C D E
1 (16 bit) met 1 kanaal geladen single release gecomprimeerd 1 16 5,5
2 (16 bit) met 2 kanalen geladen single release gecomprimeerd 2 16 11
3 (16 bit) met 3 kanalen geladen single release gecomprimeerd 3 16 16
4 (16 bit) met 1 kanaal geladen multi release gecomprimeerd (Standaard Hauptwerk) 1 16 9
5 (16 bit) met 2 kanalen geladen multi release gecomprimeerd (Standaard Hauptwerk) 2 16 18
6 (16 bit) met 3 kanalen geladen multi release gecomprimeerd (Standaard Hauptwerk) 3 16 26,9
7 (16 bit) met 1 kanaal geladen multi release ongecomprimeerd 1 16 13
8 (16 bit) met 2 kanalen geladen multi release ongecomprimeerd 2 16 26
9 (16 bit) met 3 kanalen geladen multi release ongecomprimeerd 3 16 39
nr. Omschrijving A B C D E
10 (20 bit) met 1 kanaal geladen multi release gecomprimeerd 1 20 13,5
11 (20 bit) met 2 kanalen geladen multi release gecomprimeerd 2 20 26
12 (20 bit) met 3 kanalen geladen multi release gecomprimeerd 3 20 40
13 (20 bit) met 1 kanaal geladen multi release ongecomprimeerd 1 20 16,5
14 (20 bit) met 2 kanalen geladen multi release ongecomprimeerd 2 20 33
15 (20 bit) met 3 kanalen geladen multi release ongecomprimeerd 3 20 50

Beeldscherm lay-out van de speeltafel

Flentrop Grote- of St. Janskerk Schiedam
Tab 1 : Foto's
Schiedam_19
Interieur van de kerk
Schiedam_02
De kerk

Dit tabblad toont het front van het orgel en als u klikt op de foto ziet u de kerk.


Tab 2 : Registers
Schiedam_03
Register paneel voor gebruikers van één touch screen

Op dit tabblad een eenvoudige weergave van de registers geschikt voor gebruikers van één touch-screen.
Alle voor Hauptwerk bijgemaakte registers en speelhulpen zijn hier onderstreept weergegeven.
De knop "MOTOR" schakelt de windmotor in.
De knop "TREMULANT MANUAAL I": Het Hoofdwerk heeft geen tremulant op het echte orgel maar voor de liefhebber hebben we er een bijgemaakt.
De knop "Nachtegaal" is een opname van deze stem op het door Herman Pelgrim gemaakt koororgel in deze kerk.
We hebben geprobeerd dit aantrekkelijke koororgel ook op te nemen voor Hauptwerk maar het geluid van de motor liet dit niet toe.

Met de linker 3 schuifjes rechtsboven kan het volume van de verschillende kanalen worden ingesteld waarmee u in grote lijnen uw luisterpositie bepaalt.
Schuifje 4 is de zweltrede van manuaal IV. Deze schuifjes kunnen indien gewenst gekoppeld worden aan een zwelpedaal.

Een aantal stemmen hebben rechts van de knop een rode/gele LED. U kunt op deze LED klikken zodat de tremulant van deze stem verandert van "Opgenomen = geel" naar "Gemoduleerd = rood". Met de knop "Tremulant opgenomen/gemoduleerd" op het tabblad "Schakelaars" kunt u alle LED's in één keer omzetten. Deze LED's en knop zijn niet in de "Registration" tabel van deze sample set opgenomen. Wel worden de instellingen onthouden die u de laatste keer gebruikt heeft.

Het Récit Expressif bestaat voor een groot deel uit samples die lopen van MIDI 24 tot MIDI 103 dus twee octaven meer dan het klavier toetsen bevat. Met de knoppen 16/8/4 of 8/4/2 kiest u welk deel u wilt gebruiken, 2 of 3 tegelijk is ook toegestaan. De tremulant van deze stemmen is, op de Voix Humaine na, gemoduleerd dus niet opgenomen.


Tab 3 : Schakelaars
Schiedam_04
Schakelaars

De meeste elementen van dit tabblad behoeven eigenlijk niet zichtbaar de zijn maar voor geïnteresseerden geeft het toch een beetje een indruk wat er allemaal moet gebeuren om een sample set van deze omvang werkend te krijgen.
Bedenkt u even dat achter elk (manuaal) knopje 56 (80/IV) lange, 56 (80/IV) lange release, 56 (0/IV) middel-release en 56 (80/IV) korte-release samples zitten en nog ongeveer evenveel voor de opgenomen tremulanten. Voor het pedaal geldt hetzelfde echter steeds 30 stuks.

Verder is nog nuttig om te weten dat als u rechts-klikt op een schakelaar dat u dan direct het juiste voicing-scherm kunt benaderen.

Schiedam_18
Detail

Met de knop "Tremulant opgenomen/gemoduleerd" kunt u alle LED's van het Registerpaneel en de rood/witte hoekjes van de registerplaatjes op de tabbladen "Links" en "Rechts" in één keer omzetten. Deze LED's, hoekjes en knoppen zijn niet in de "Registration" tabel van deze sample set opgenomen. Wel worden de instellingen onthouden die u de laatste keer gebruikt heeft.

Met de knop "Sesquialter Gescheiden/Gekoppeld" kunt u kiezen of de Sesquialter geheel of gedeeld wordt ingeschakeld. (Gedeeld is origineel).

Met het schuifje "Célèste 8' Tuning" kunt u de zweving van de Célèste 8' instellen.
"+" (100) = maximaal te hoog gestemd
"nom" (72) = door ons ingestelde nominale waarde
"0" (50) = geen onstemming
"-" (0) is zweving omlaag zoals b.v. gebruikt wordt bij een Unda Maris.
Met het knopje "RESET" zet u het schuifje weer op de nominale stand.


Tab 4 : Virtuele Speeltafel
Schiedam_05
De virtuele speeltafel

Dit scherm wordt alleen gebruikt om de diverse manualen met uw console te verbinden.
Rechtsklik op het te verbinden manuaal en volg de aanwijzingen van Hauptwerk.


Tab 5 : Wind
Schiedam_06
Het windmodel van het originele orgel
Het windmodel
Het windmodel van het Récit Expressif

Op deze tabbladen een schematische voorstelling van de windvoorziening van dit orgel. We hebben een appart scherm gemaakt voor de windvoorziening van het originele orgel en voor het bijgemaakt 4e manuaal.
Met de diverse schuifjes kunt u de aanvoer van wind regelen voor de balg en de diverse wind-laden.
Met de "R" of reset knopjes kunt u weer terug naar de instellingen die ons inziens het beste voldoen. Met de knop "Sygsoft" rechtsonder kunt u alle 8 schuifjes in één keer resetten.

Belangrijk:
Mocht u besluiten om een deel van deze sample set niet te laden (b.v. uw computer RAM geheugen is te klein en u kiest ervoor om alle "Rear" samples weg te laten) dan vermindert het windverbruik met 33 % en dan wordt het orgel veel minder windgevoelig dan het in werkelijkheid is.
Ga in dat geval naar Organ settings/Organ prereferences/Wind supply model en kies hier een waarde van ca. 150. In het geval u slechts één positie b.v. "Middle" laadt, (het windverbruik vermindert met 66 %) dan moet u deze waarde op ongeveer 300 % zetten om hetzelfde resultaat te verkrijgen.
Vanzelfsprekend kunt u elke waarde kiezen als u het gedrag van het orgel niet prettig vindt. Met het vinkje op dit zelfde Wind supply model-tabblad kunt u de windvoorziening geheel uitschakelen.
Als u besluit om de stemmen van het Récit Expressif niet te laden (Dus als u alleen het originele orgel gebruikt) dan hoeft u niets aan deze instellingen te veranderen.


Tab 6 : Links/Rechts
Schiedam_08
Het Links scherm (landscape)
Schiedam_09
Het Rechts scherm (landscape)
Schiedam_08
Het Links scherm (portrait)
Het windmodel
Het Rechts scherm (portrait)

Deze tabbladen kunnen gebruikt worden als u twee touchscreens gebruikt.
De met onderstreepte tekst gemerkte knoppen zijn niet origineel.
De rood/witte vlakjes link op sommige registerplaatjes zijn schakelaars die dezelfde functie hebben als de rood/gele LED's op het hierboven beschreven tabblad "Registers" echter hier is rood = Opgenomen tremulant en wit = Gemoduleerde tremulant. Met de knop "Tremulant opgenomen/gemoduleerd" kunt u alle rood/witte hoekjes van de registerplaatjes op de tabbladen "Links" en "Rechts" in één keer omzetten. Deze hoekjes en knoppen zijn niet in de "Registration" tabel van deze sample set opgenomen. Wel worden de instellingen onthouden die u de laatste keer gebruikt heeft.

Het windmodel
Omschakeling tremulant opgenomen/gemoduleerd

U hoort het Flentrop orgel van de grote kerk van Schiedam
Luister meer Demo's ▶