Pieter Backer Bonifacius kerk Medemblik
€ 349,-

Dit oudhollandse barok orgel uit 1671 heeft 23 + 13 stemmen verdeeld over 3 klavieren en pedaal. (Over de opnamen)
- 1671 - Pieter Backer bouw
- 1785 - Chr. Bätz rugpositief
- 1859 - J.H. Overdiek verplaatsing
- 1863 - L. van Dam & Zn. herstel/wijziging
- 1966 - Flentrop Orgelbouw conserv.herstel
- 1989 - 2000 - Flentrop Orgelbouw restauratie. Mechanische sleepladen.
- 1986 - Klaas Bolt bracht (op verzoek) in juli 1986 een bezoek aan het orgel en adviseerde de kerkvoogdij om vooruit lopend op een restauratie reparaties aan de balgen te verrichten. - Nader onderzoek bracht aan het licht dat de toestand van het orgel verre van optimaal was.
- 1987 - De orgelcommissie van de Nederlands Hervormde kerk (OCNHK) deed op verzoek onderzoek naar de staat van het orgel en rapporteerde 24 augustus 1987 - Door de kerkvoogdij werd 27 september 1987 Klaas Bolt verzocht op te treden als adviseur bij de restauratie.
- 1988 - Klaas Bolt overlegt met de fa. Flentrop en komt aan de hand van de offerte van die firma tot een totaal van f 522.000 - 24 mei; in een brief aan coll. van B & W vraagt de kerkvoogdij de restauratie van het orgel voor f 540.000 op te nemen in de meerjaren begroting.
-
1989 - i.v.m. snelle verslechtering van de toestand van de
balgen wordt subsidie aangevraagd voor de restauratie van de
windvoorziening. Toestemming deze uit te voeren wordt gegeven door
de RDM als zijnde een deelrestauratie. - restauratie balgen
opgedragen aan- en uitgevoerd door Flentrop.
Omdat door gebrek aan wind de klank van het Pieter Backer orgel steeds verder terugliep werd in 1989 besloten om alvast de balgen te restaureren.
Begin november werden alle vier de balgen gedemonteerd en uit de toren gehesen om naar de werkplaats van orgelbouwer Flentrop te Zaandam te worden vervoerd. Voordat het zo ver was hebben medewerkers van de gemeente Medemblik de balgenkamer uit elkaar gehaald en voorzien van inspectieluiken. Daardoor kan in de toekomst geregeld onderhoud plaatsvinden. Het windkanaal tussen toren en orgel was zo lek dat dit ook gedemonteerd moest worden. Een probleem was dat dit kanaal bij de torenrestauratie per abuis was ingemetseld zodat er eerst het nodige gesloopt moest worden. Daarna bleek dat alleen lederresten de zaak bij elkaar hielden. Een klein wonder dat het orgel tot die tijd toch nog redelijk geluid gaf!
Bij die restauratie werden de balgen geheel uit elkaar genomen, de houtverbindingen hersteld, scheuren in het hout gedicht, enkele houten delen vervangen, alles weer met een hoogwaardige lijm in elkaar gezet en het geheel van nieuw leer voorzien. Precies op tijd voor de kerkdiensten met Kerstmis 1989 werden de balgen weer in de toren geplaatst, een nieuwe windmachine gemonteerd en het geheel afgeregeld. - 1990 - wegens het overlijden van Klaas Bolt wordt Jan Jongepier benoemd tot adviseur. Deze voert overleg met de RDM en de fa. Flentrop.
- 1991 - Jan Jongepier bedankt om persoonlijke redenen De restauratie van de kerk komt in zicht en beneemt daarmee het (financiële) uitzicht op de orgelrestauratie
-
1992 - Als nieuwe adviseur wordt dhr. Cor Edskes benoemd.
Deze voert overleg met de RDM alsmede met rest.cie en arch.buro
i.v.m. de zaken die betrekking hebben op het orgel tijdens de
kerkrestauratie.
Besloten werd het orgel binnen de kerk te laten om, na gereed komen van de kerk, een gebalanceerd oordeel te kunnen geven over de manier van restaureren die nodig is. Dit i.v.m. het klimaat in- en de akoestiek van de gerestaureerde kerk. Een rapport betreffende het orgel en een raamplan voor de restauratie werd door dhr Edskes opgesteld met een aantal varianten v.w.b. de fasering van de restauratie. Tijdens de restauratie van de kerk drongen enkele jongelui via de lege vensters de kerk binnen en richtten vernielingen aan het orgel aan. het betrof voonamelijk schade aan frontpijpen die door Flentrop kon worden hersteld. Vrij snel werden de jongens door de politie opgespoord en kon de schade worden verhaald. - 1993 - Een beschikking voor restauratie fase 1 ad f 189.598 wordt door de RDM afgegeven. Betaalbaarstelling in 1997 en 1998. Uitgangspunt van deze restauratie was de situatie te handhaven zoals deze in 1861 door Van Dam was achtergelaten.
- 1994 - opdracht tot restauratie gegeven aan Flentrop, Formeel dient aangevangen te worden uiterlijk 31december i.v.m. gestelde voorwaarden van sponsors.
- 1995 - maart demontage pijpwerk en laden
- 1996 - herplaatsing opgehouden vanwege klimaat in de kerk. In de winter 95-96 bleek de luchtvochtigheid zo laag te worden dat gevreesd kon worden voor schade aan gerestaureerd werk.
- 1997 - nadat er met beheersraad overeenstemming is bereikt over bevochtiging, alarmering en bewaking van het klimaat in de kerk werd het rugwerk teruggeplaatst. In een eindkeuring werd het resultaat door de rijksdienst kritisch beluisterd. De toenmalige directeur Hans Steketee van Flentrop orgelbouw demonstreerde daarbij het orgel. Onder meer Onno Wiersma van de Rijksdienst beoordeelde het resultaat als uitstekend wat leidde tot het verlenen van toestemming (en subsidie) om met de laatste fase van de restauratie te beginnen.
-
1999 - Oktober 1999 worden de pijpen en windlade uit het
orgel genomen en vervoerd naar de werkplaats van Flentrop. De
grootste pijpen van het hoofdwerk bleven in de kerk.
Een pijpenmaker van Flentrop werkte in de kerk aan deze pijpen hij werkte o.a. de deuken in de frontpijpen weg, die bij een inbraak waren veroorzaakt.
De dispositie blijft ongewijzigd. Met één uitzondering voor wat betreft het Borstwerk. Daar werd de situatie van vóór 1861 gereconstrueerd. Van Dam verwijderde de sesquialter, plaatste een roerfluit 4' op de plaats van de octaaf 2' en vulde de leeggekomen plaats van de sesquialter op met de diskantpjpen van de octaaf 2'. Redenen om deze situatie te wijzigen was dat, de roerfluit, direct achter de regaal, het stemmen en de uitspraak van de achterligende registers belemmerde. Flentrop maakte een nieuwe sesquialter en pijpen voor de baskant van de octaaf 2.
Hiermee was de dispositie van het borstwerk weer zoals in 1671.

Alle gebruikte samples zijn vanuit 3 posities in stereo (24 bit 96kHz)
opgenomen.
Als een van de laatste bewerkingen worden de samples geconverteerd
naar 24 bit 48 kHz.
De set wordt geleverd in de door Sygsoft uitgedachte 3-kanalen
techniek waarbij het voor de gebruiker mogelijk is de luisterpositie
zelf in te stellen.
Er zijn 3 posities te weten:
1: Front (Front), zeer dichtbij het orgel opgenomen. U hoort hier een
zeer directe opname die goed is te gebruiken voor studiedoeleinden.
2: Midden (Middle), deze opname is gemaakt op ongeveer 3 x de bij de
frontopname gebruikte afstand.
3: Achter (Rear), ver weg van het orgel, (ook) te gebruiken als
surround.
Door middel van 3 schuifjes (0 - 100%) kan een mix gemaakt worden van
de drie posities naar eigen smaak.
Het 4e schuifje met het onderschrift "Deurtje" bedient de deurtjes van
het Borstwerk als een soort zweltrede.
Meer informatie hierover zie de tab
Systeemeisen.
De opnames voor deze sample set zijn gemaakt in oktober 2019.
Opname kwaliteit 96 kHz 24 bit. Voor de set gereduceerd tot 48 kHz 24
bit.
Aantal microfoons: 6.
Aantal samples in deze set verwerkt: 27.000
Aantal regels in de Organ Definition File (ODF): ca. 1.500.000
Gezamenlijk ong. 2000 uur arbeid.
Christian Boogaard:
Noise reduction, inregelen windmodel,
intonatie, demo's en artistieke adviezen.
Johan van der Waal van Dijk:
Verwerking van de samples en technisch advies.
Rietje Raatgeep:
Administratie en PR.
Fred de Jong:
Lay-out, extra controle samples, loops, ODF en algehele leiding.