logo-wenneke.png text since Terug Krewerd Historie Foto's Dagboek Eigenschappen Systeemeisen Mp3-Demo's
Klik om te vergroten
Virtuele speeltafel Hauptwerk versie 5 origineel
Hier ziet u de speeltafel van de versie voor Hauptwerk 5. We hebben hierbij gekozen voor 1 Organ Definition File met een tabblad voor de originele versie, een voor een standaard versie en tenslotte een voor voor een uitgebreide versie.
Deze hier afgebeelde virtuele speeltafel van het orgel van Krewerd lijkt het meest op de echte situatie.
Het originele orgel heeft een zogenaamd "kort-octaaf". Dit zogenaamde "kort-octaaf" is eigenlijk een "lang-octaaf". oudere klavieren gingen niet lager dan F (met de toetsen F-G-A-Ais-B). Als de organist lagere toetsen wilde, dan voegden de orgelbouwers deze toetsen (C-D-E) op een erg efficiënte manier toe. We noemen dit nu "kort-octaaf" maar eigenlijk waren er geen toetsen weggelaten maar toegevoegd. Later werden natuurlijk meer toetsen toegevoegd (Fis, Gis,), etc.
Op het originele orgel van Krewerd speelt bij het indrukken van toets E de C, toets F speelt de F, toets Fis speelt D, toets G speelt G en toets Gis speelt E. De rest is normaal.
Het pedaal is aangehangen en bevat de toetsen C, D, E, F, G, A, Ais, B, C, Cis, D.
Om het originele klavier te gebruiken moet u in HW5 via Organ Settings/Connect Keyboard MIDI inputs to Organ Keyboards MAN ORG met één van uw klavieren verbinden.
Om het originele pedaal te gebruiken moet u in HW5 via Organ Settings/Connect Keyboard MIDI inputs to Organ Keyboards PEDAL ORG met uw pedaal verbinden.
Deze versie van het orgel van Krewerd kan op de normale wijze bespeeld worden. Het pedaal is aangehangen nu met een normale indeling.
Om het normale klavier te gebruiken moet u in HW5 via Organ Settings/Connect Keyboard MIDI inputs to Organ Keyboards MAN STD met één van uw klavieren verbinden.
Om het normale pedaal te gebruiken moet u in HW5 via Organ Settings/Connect Keyboard MIDI inputs to Organ Keyboards PEDAL STD met uw pedaal verbinden.
Klik om te vergroten
Virtuele speeltafel Hauptwerk versie 5 normaal
Klik om te vergroten
Virtuele speeltafel Hauptwerk versie 5 uitgebreid
Hier een afbeelding van de uitgebreide versie met alle 7 stemmen op alle klavieren.

Om deze 2 normale klavieren te gebruiken moet u in HW5 via Organ Settings/Connect Keyboard MIDI inputs to Organ Keyboards MAN1 EXT met uw eerste klavier verbinden en MAN5 EXT met uw tweede klavier
Om het 27 tonige pedaal te gebruiken moet u in HW5 via Organ Settings/Connect Keyboard MIDI inputs to Organ Keyboards PEDAL EXT met uw pedaal verbinden.
  Hauptwerk.nl is een initiatief van Sygsoft Holland. Inschrijving KvK 93602855. Laatst bijgewerkt 20-04-2024